Inschrijven voor nieuwsbrief

Blijf op de hoogte! Elke maand verloten we een GRATIS proefrit in de electrische auto Renault Twizy:

» Terug naar vorige pagina

31-03-2016

Nederland ver verwijderd van doelstellingen groene energie

Nederland is nog ver verwijderd van de doelstellingen die zijn afgesproken in de Europese richtlijn voor Hernieuwbare Energie voor 2020.

Van alle lidstaten van de EU presteert alleen Frankrijk nog slechter, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

In 2009 hadden de lidstaten bindende afspraken gemaakt, op basis van gegevens van 2005. Nederland had zich tot doel gesteld dat 14 procent van de verbruikte energie afkomstig zou zijn van hernieuwbare bronnen als wind, waterkracht, zon en biomassa.

In 2014 was dit nog maar 5,5 procent, waarmee Nederland 8,5 procentpunt verwijderd was van de eigen doelstelling.

De algemene doelstelling was dat ieder land ongeveer tegen 2020 een gelijke toename in procentpunten van het aandeel hernieuwbare energie zou behalen.

Richtlijn

Van de landen heeft een derde de afgesproken doelstelling al gehaald. Gemiddeld zitten de lidstaten 4 procent van het doel in de richtlijn af.

Alleen op Malta en in Luxemburg was het percentage energie dat uit hernieuwbare bronnen kwam lager. Het Europees gemiddelde ligt op 16 procent. Koploper in de lijst is Zweden waar 53 procent van de energie uit hernieuwbare bronnen komt.

Volgens het CBS wordt in Nederland relatief weinig hout gestookt, hetgeen onder biomassa wordt gerekend. Ook de ligging van Nederland maakt dat er nauwelijks energie uit waterkracht kan worden opgewekt.

Daarnaast is er in vergelijking met landen als Duitsland en Denemarken minder steun vanuit de overheid voor hernieuwbare energiebronnen.

Inhaalrace

''Helaas is het geen verrassing dat Nederland nog steeds onderaan bungelt als het gaat om duurzame energie in Europa'', stelde Greenpeace in een reactie.

''Desalniettemin gloort er hoop en lijkt Nederland aan een inhaalrace begonnen te zijn. Zo worden er de komende tijd enorm veel windmolens op zee bijgebouwd. Als meer provincies en gemeenten er ook bij wind op land de schouders onder zetten, kunnen we om te beginnen aanhaken bij de middenmoot.''

Door: ANP

Bron: www.nu.nl

foto: 123RF

» Terug naar vorige pagina

Projecten

woning Strijen

8.030 Wp geïnstalleerd vermogen

22x LG Solar 365

1x SolarEdge SE7K

opbrengst

lees meer

Referenties

J.H. Roos

Prettige samenwerking met HW Solar. Snel en perfect aangebracht. Voor iedereen aan te bevelen !

lees meer

Contact

  • HW Solar v.o.f.
  • Wilhelminastraat 17
  • 3262 SV Oud-Beijerland
  • T 0186-620165
  • F
  • info@hwsolar.nl

Volg ons